Begijnhof St. Truiden

Begijnhof St. Truiden

previous arrownext arrow
Slider

Het begijnhof van Sint-Truiden is het meest heterogene Begijnhof van Vlaanderen dat dankzij zijn kerk en zijn muurschilderingen opgenomen is als werelderfgoed door Unesco. Er zijn reeds heel wat studies omtrent deze site gebeurd.

De heterogeniteit is vooral te wijten aan het feit dat de begijnenwoningen allen in verschillende handen zijn, en dat een eenduidige visie omtrent het begijnhof als geheel tot op heden ontbrak. Om het nog resterende erfgoed te bewaren en om het gehele begijnhof op termijn terug tot een meer homogeen geheel te krijgen was het noodzakelijk om een beheersplan op te stellen waarin een duidelijke visie met bijhorende maatregelen uitvoerig wordt beschreven. Het RUP betreffende dit gebied is samen met dit beheersplan opgemaakt en er is over gewaakt dat de visies elkaar niet tegenspreken.

Dit beheersplan is voor ons een uitdaging gezien de complexe eigendomssituaties, de overlappende beschermingen en de zeer grote hoeveelheid data die voorhanden is.